Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Δ.Σ. Ζακύνθου:Τετραήμερη αποχή για τη φοροεπιδρομή και την παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Ποινικού Δικαίου

zakynthos1 Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Ζακύνθου κ. Σπ. Καλογερία που μας γνωστοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση του Δ.Σ. Ζακύνθου και τη δημοσιεύουμε ολόκληρη με την επισήμανση ότι ευτυχώς υπάρχουν δικηγορικοί σύλλογοι που δεν εξαντλούν την "αγωνιστικότητά" τους σε κινήσεις εντυπωσιασμού και με τη στάση τους σώζουν την τιμή ολόκληρου του δικηγορικού κόσμου

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Zάκυνθος, 28 Σεπτεμβρίου 2011

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η με αρ.17/2011

 

Α ν α κ ο ι ν ώ ν ε τ α ι, ότι :

 

1.- Με την υπ’ αρ. 9/28-9-2011 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, αποφασίστηκε η κήρυξη αποχής των Δικηγόρων Ζακύνθου από τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, ήτοι 4, 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2011.

 

2.- Ο Δ.Σ.Ζ. εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στη νέα φοροεπιδρομή, που επιβάλλεται με κοινωνική αναλγησία, σωρηδόν, χωρίς αντίκρυσμα και με απροκάλυπτη τρομοκρατία και ψυχολογικούς εκβιασμούς, σε βάρος του συνόλου των μεσαίων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων της.......

Ελληνικής κοινωνίας. Η επιβολή των νέων «τελών» και «ειδικών εισφορών», όπως και οι οριζόντιες ρυθμίσεις επιβολής τους, ανεξάρτητα από την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, υπό την μορφή κεφαλικών φόρων μεσαιωνικού τύπου και υπό ελεγχόμενη και λίαν αμφίβολη συνταγματικότητα και νομιμότητα, ουσιαστικά επιτείνουν την κοινωνική αδικία και ανισότητα και οδηγούν σε απόγνωση τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και τους ήδη οικονομικά αποκαμωμένους πολίτες. Οι κυβερνητικές αποφάσεις, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής κρίσης, οδηγούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στη μείωση μισθών και συντάξεων, στην παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή τους, σε μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, άμεσες και έμμεσες, υπό το πρόσχημα της «εργασιακής εφεδρείας», με αποστελέχωση της κρατικής μηχανής και στον χώρο λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, στη φτώχεια και την εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του εργαζόμενου λαού.

 

3.- Ο Δ.Σ.Ζ. είναι ριζικά αντίθετος στην ύποπτη και μεθοδευμένη στοχοποίηση ολόκληρων κλάδων εργαζομένων και στρωμάτων της κοινωνίας με συκοφαντικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως αυτούς που εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συλλήβδην κατά των Δικηγόρων, την στιγμή που οι Δικηγόροι, και ιδίως οι νέοι, πλήττονται από τον επαγγελματικό πληθωρισμό, την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, την βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και τις συνέπειες της ζοφερής οικονομικής κατάστασης που βυθίστηκε η χώρα και όταν είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες επαγγελματιών, που αποδίδει αμέσως στο Ελληνικό Δημόσιο το φόρο, που παρακρατείται από τις παραστάσεις.

 

4.- Ο Δ.Σ.Ζ. εκφράζει τον έντονο θεσμικό προβληματισμό του για την αντίθετη προς θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού Δικαίου διεύρυνση της έννοιας του «αυτοφώρου», όπως η τελευταία διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 3943/2011 επί φορολογικών παραβάσεων, με αποτέλεσμα όλα συλλήβδην τα φορολογικά αδικήματα που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 2523/1997 να θεωρούνται «διαρκή» και κατά συνέπεια αυτόφωρα. Η τέτοια θεώρηση του χρόνου τέλεσης των αδικημάτων φοροδιαφυγής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 και 7 παρ. 1 του Συντάγματος. Επίσης, είναι διαμετρικά αντίθετος με την ανάθεση σε ιδιώτες της είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο, η οποία αναμένεται να αποδειχθεί όχι μόνο αλυσιτελής, αλλά και να εγείρει πληθώρα νομικών ζητημάτων, καθώς η εν λόγω «αρμοδιότητα», η οποία περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, ανήκει στον σκληρό πυρήνα άσκησης δημόσιας εξουσίας και εξ αυτού του λόγου θα έπρεπε να ασκείται αποκλειστικά και μόνο από δημόσιες αρχές, κατ' άρθρο 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος.

 

5.- Ο Δ.Σ.Ζ. καταγγέλλει την αλλοίωση, απαξίωση και υπονόμευση του θεσμικού ρόλου του Δικηγόρου κατ’επιταγή (και) του Μνημονίου του Ιουλίου 2011, την αφαίρεση δικηγορικής ύλης και την ουσιαστική κατάργηση του φυσικού Δικαστή, με την ανάθεση «δικαιοδοτικού» έργου σε «Ανεξάρτητες» Αρχές, Επιτροπές Διακανονισμού, Διαμεσολάβησης κ.ά. επί υποθέσεων που κατά το Σύνταγμα θα έπρεπε να άγονται ενώπιον των Δικαστηρίων (βλ. άρ. 15 Ν.4013/11), με την τήρηση των προσωπικών και λειτουργικών εγγυήσεων, που το Σύνταγμα και οι Νόμοι προβλέπουν.

 

6.- Τέλος, ο Δ.Σ.Ζ, παραμένοντας αντίθετος προς την επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων και σε κάθε μέτρο που επιδεινώνει τις ήδη απάνθρωπες συνθήκες λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, καταδικάζει για πολλοστή φορά την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την κατάσταση απαξίωσης και αποτελμάτωσης, στην οποία έχει οδηγήσει το σύστημα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης, με την απροθυμία της να προχωρήσει στην πρόσληψη ικανού αριθμού δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, γεγονός που έχει οδηγήσει και σε μόνιμη και ουσιαστική αρνησιδικία. Ειδικά, η κατάσταση απονομής Δικαιοσύνης στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου, όπου υπηρετεί μία μόνον Ειρηνοδίκης, με ανεπαρκές προσωπικό, με αυξημένη την υλική αρμοδιότητα και την προσθήκη πρόσθετου δικαιοδοτικού έργου με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει οδηγήσει σε υπέρμετρη καθυστέρηση εκδικάσεως των υποθέσεων και σε ουσιαστική άρνηση παροχής έννομης προστασίας εκ μέρους της Πολιτείας, χαρακτηριζομένη επιεικώς απαράδεκτη. Αν στην κατάσταση αυτή προστεθεί και η επ’ αόριστον χρονίζουσα «ανακαίνιση» του δικαστικού μεγάρου, χωρίς επαρκείς αίθουσες συνεδριάσεων, χωρίς χώρους υγιεινής για το κοινό και με όψη εργοταξίου, η εικόνα που διαμορφώνεται για τις συνθήκες και τους χώρους, όπου στεγάζεται, λειτουργεί και απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Ζάκυνθο, είναι εντελώς απαράδεκτη και άκρως απογοητευτική.

 

7.- Κατόπιν τούτων, οι Δικηγόροι Ζακύνθου απέχουν από τις παραστάσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις συνεδριάσεις των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, εντός και εκτός της Ζακύνθου, με περιεχόμενο της αποχής αυτό, που καθορίζεται με την προηγούμενη υπ’ αρ.24/23-12-2010 σχετική ανακοίνωση του Δ.Σ.Ζ., όπως αποσαφηνίστηκε με την υπ’ αρ. 2/24-1-2011 απόφαση της Γεν.Συνέλευσης των μελών του, ειδικά για το ότι οι δικαζόμενες σε πρώτο βαθμό ποινικές υποθέσεις, που θεωρούνται ως αμέσου παραγραφής και επομένως εξαιρούνται της αποχής των Δικηγόρων, είναι αυτές που έχουν χρόνο τελέσεως μέχρι και την 31-12-2004, ενώ οι κατ’ έφεση δικαζόμενες υποθέσεις, με ίδιο απώτερο χρόνο τέλεσης, καταλαμβάνονται από την αποχή και δ ε ν εξαιρούνται σε κάθε περίπτωση. Σημειώνεται, ότι επί πολιτικών υποθέσεων, εφόσον υπάρχει νόμιμη σύνθεση του Δικαστηρίου, οι Δικηγόροι θα παρίστανται για να υποβάλουν το αίτημα της αναβολής.

 

8.- Διαρκούσης της ανωτέρω αποχής, δεν χωρεί η χορήγηση αδειών από το Διοικ. Συμβούλιο, για τη διενέργεια κατά περίπτωση δικηγορικών πράξεων, που καλύπτονται από την εν λόγω αποχή και κατ’ απόκλιση αυτής.

 

9.- Επισυνάπτεται, προς υπενθύμιση, φωτοτυπία της προηγουμένης ως άνω υπ’ αρ. 24/23-12-2010 σχετικής ανακοίνωσης του Δ.Σ.Ζ.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Ζ.

 

(τ. Σ.Υ.)

 

Σπυρίδων Διον. Καλογερίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top