Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια 2.11.2012 : Kλιμάκωση του αγώνα ή "Απλά και Χρήσιμα" μαθήματα εικονικής αγωνιστικότητας;

599563_354272374668518_1889680001_n

Εδώ ο κόσμος χάνεται και οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες....το χαβά τους.

Αναφερόμαστε στις αποφάσεις της Ολομέλειας της 2ας Νοεμβρίου για πενθήμερη αποχή  (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ),  συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, κλείσιμο των συλλόγων την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου, συμβολικό αποκλεισμό την ίδια ημέρα των δικαστικών μεγάρων και συνέντευξη τύπου εντός της εβδομάδας, οι οποίες υποτίθεται ότι αποτελούν την απάντηση του δικηγορικού κόσμου στη νέα (;;) επίθεση που δέχεται ο κλάδος.

Η επίθεση αυτή, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αδαμοπούλου κατά την έναρξη της Ολομέλειας συνίσταται (α) στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια, (β) στην επιβολή  φορολογικού συντελεστή που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανέρχεται από 26 έως 35% και (γ) στην ένταξη του κλάδου υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Για το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια διευκρίνισε ότι είχαν ακουσθεί μέχρι τότε τρεις διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη άποψη θα καταργηθεί  η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου μόνο για την πλευρά του .........

πωλητή , σύμφωνα με τη δεύτερη θα αντικατασταθεί η υποχρεωτική παράσταση  από δήλωση του δικηγόρου του πωλητή σχετικά με τη νομιμότητα των τίτλων, ενώ σύμφωνα με την τρίτη θα υπάρξει κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου και για τις δύο πλευρές για συμβόλαια αξίας κάτω των 200.000 ευρώ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι έχει δοθεί μάχη υπέρ των δικηγόρων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη και ότι σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση συζητιέται να διατηρηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για την πλευρά του αγοραστή σε συμβόλαια αξίας άνω των 80.000 ευρώ στην Αθήνα και 30.000 ευρώ στην επαρχία έως τις 31.12.2013, ενώ  θα αντικατασταθεί από δήλωση δικηγόρου για την πλευρά του πωλητή. Επίσης τόνισε ότι σε περίπτωση αντικατάστασης της υποχρεωτικής παράστασης του δικηγόρου του πωλητή από δήλωση, διατηρείται μεν η ύλη, αλλά θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό και κατά συνέπεια σε διάλυση οι σύλλογοι και ότι το θέμα αυτό  δεν το κινεί η τρόικα, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών.  Επιπλέον ανέφερε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει κείμενο του σχεδίου νόμου  που θα εισαχθεί προς ψήφιση τη Δευτέρα (αλλιώς θα είχε διαρρεύσει), όλα δε τα παραπάνω κυκλοφορούν ως φήμες που αλλάζουν συνεχώς, ενώ συζητιέται ακόμη και αύξηση των παραβόλων και του ποσοστού του δικαστικού ενσήμου.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων (τους οποίους διέκοπτε συχνότατα ο κ. Αδαμόπουλος), οι οποίοι κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια όσον αφορά τις μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου (αποχή, συμβολικές καταλήψεις δικαστικών μεγάρων, πορεία, δελτίο τύπου) με μόνη εξαίρεση την Πρόεδρο του Δ.Σ. Ιωαννίνων κ. Γιογλή, η οποία  πρότεινε, αντί της αποχής που οδηγεί σε εξαθλίωση τους συναδέλφους ,  να  μην καταβάλουν οι δικηγορικοί σύλλογοι τον παρακρατηθέντα φόρο. Την πρόταση  αυτή στήριξε και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου κ. Παγίδας, ο οποίος τόνισε ότι η αποχή είναι αφενός αναποτελεσματική, αφετέρου "χαρακίρι" για τους συναδέλφους. Στο σημείο αυτό επενέβη ο κ. Βαλεργάκης,  ο οποίος επέμενε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, διότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν μπορούν να εμποδίσουν τους συναδέλφους να πληρώσουν Φ.Π.Α. και φόρους και μολονότι του εξηγήθηκε πολλές φορές ότι η πρόταση αυτή αφορά τον φόρο που παρακρατούν και αποδίδουν οι σύλλογοι, εκείνος συνέχιζε να μη ακούει και να επαναλαμβάνει την άποψη του. Τελικά η πρόταση της κ. Γιογλή δεν  τέθηκε κάν σε ψηφοφορία και "ομόφωνα" λήφθηκαν οι αποφάσεις που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου της Ολομέλειας.

Ενόψει όλων των παραπάνω, το ερώτημα που τίθεται κατά την άποψη μας εύλογα είναι το εξής:

Ποιοι από τους προέδρους που συμμετείχαν στην τελευταία Ολομέλεια (απουσίαζαν οι πρόεδροι του Δ.Σ. Καλαμάτας και του Δ.Σ. Γιαννιτσών,  κ.κ. Μαργέλης και Ξυνίδης)  ειλικρινά πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της αποχής (ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες) και θεωρούν "κλιμάκωση" τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν;

Και όσον αφορά τον κ. Αδαμόπουλο η απάντηση είναι εύκολη, μιας και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. έχει αποδείξει με τη μέχρι σήμερα στάση του ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για το "άνοιγμα" του επαγγέλματός μας.  Οσον δε αφορά τους υπόλοιπους................

(Σημείωση για Πειραιώτες: Απουσίαζε και ο κ. Μανουσάκης και ο Δ.Σ.Π. εκπροσωπήθηκε από τον κ. Τσουρούλη, ο οποίος δεν τοποθετήθηκε επί των θεμάτων της Ολομέλειας).

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top