Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια 12.5.2016: Τώρα απέχουμε για τροπολογίες

 

Η σημερινή ολομέλεια είχε δύο πρωτοτυπίες (α) ο κ. Αλεξανδρής (για πρώτη φορά) δεν μας έκανε ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης και (β) ο βουβός θίασος αποφάσισε να μιλήσει και ακούσαμε (για πρώτη φορά) τις φωνές είκοσι δύο προέδρων!!

Στην εισήγηση του ο κ. Αλεξανδρής μας είπε τα εξής:

Ότι απέστειλε μακροσκελή υπομνήματα στο εξωτερικό, ότι απευθύνθηκε στους θεσμούς, ότι υπήρξε παρέμβαση σε οξύ ύφος από τη CCB στον πρωθυπουργό, ότι του ζήτησαν συνέντευξη ακόμη και από την Ιαπωνία και ότι για πρώτη φορά «διεθνοποιήθηκαν τα αιτήματά μας» (!!!).

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην υπ’ αριθ. 68/2016 απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, η οποία για πρώτη φορά αναγνώρισε την αποχή ως νόμιμο μέσο συνδικαλιστικής δράσης . Επανήλθε στο θέμα της διεθνούς προβολής, την οποία χαρακτήρισε αξιοσημείωτη και είπε χαρακτηριστικά ότι «επιδείξαμε άριστα αντανακλαστικά» και «ανταποκριθήκαμε στο κύρος του δικηγορικού σώματος».

Αναφερόμενος στους λόγους που δεν υπήρξε κλιμάκωση του αγώνα είπε ότι «ουδείς μετά Χριστόν προφήτης» και ότι όταν εξαγγέλλεται ο επερχόμενος θάνατος σου δεν έχεις δυνατότητα βυζαντινολογιών. Υποστήριξε δε ότι κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πίστευε ότι θα γινόταν πολύ νωρίτερα η ψήφιση. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μείναμε πίσω από τις εξελίξεις και ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε απολογισμό με νηφαλιότητα και να δούμε από πού ξεκινήσαμε και που φτάσαμε.

Ανέφερε ότι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές της πρώτης περιόδου ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ότι αρχικά οι εκπτώσεις δεν υπήρχαν και τελικά επεκτάθηκαν σε τετραετία, ότι η προκαταβολή εισφορών μέσω γραμματίου θα συμψηφίζεται και ότι επετεύχθη η υπαγωγή μας στον ενιαίο φορέα σύνταξης . Όλα αυτά – είπε – δείχνουν ότι η προσπάθεια μας δεν στερείτο αποτελέσματος, αν και δεν μας ικανοποιούν οι αλλαγές αυτές.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην επιστολή προς τους βουλευτές και την ενεργή παρουσία προέδρων εντός της βουλής, οι οποίοι πήγαν παρά τις δυσμενείς συγκοινωνιακές συνθήκες κατά τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου. Είπε χαρακτηριστικά ότι «κανείς δεν πέρασε ωραίο απόγευμα» και ότι πρέπει να κρίνουμε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα .

Αναφερόμενος στο τι πρέπει να κάνουμε, είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην «καταγγελία» του νόμου ως αντισυνταγματικού, διότι δεν λαμβάνει υπ’ όψη του την φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων , ότι πρέπει να ασκήσουμε ένδικα μέσα κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προβάλλοντας την αντισυνταγματικότητά του. Επίσης ότι οι έμμισθοί δικηγόροι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να απέχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων,  κ.λπ.) και ότι επιβάλλεται να διεκδικήσουμε να ψηφιστούν τρεις τροπολογίες που αφορούν την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των "εκπτώσεων" που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου και τη δυνατότητα επιστροφής των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών και τέλος πρότεινε τη συνέχιση της αποχής έως 24.5 με διαφορετικό παλίσιο.

Τέλος είπε ότι είναι κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση του ΣτΕ, καθώς θα συζητηθεί η υπόθεση Ξενάκη, επανήλθε στην υπ’ αριθ. 68/2011 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική νίκη και συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις αποφάσεις τους ΣτΕ και έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι θέλουμε να συνεχίσουμε έως τις 24 Μαϊου για να δούμε αν οι προτεινόμες τροπολογίες ψηφιστούν και αναφέρθηκε αναλυτικά στο προτεινόμενο νέο διευρυμένο πλαίσιο αποχής.

Από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις των κ. κ. Καρίπογλου και Μπέσκου, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν οι μόνοι που μίλησαν για ήττα και μετέφεραν τις προτάσεις των συλλόγων τους για παράταση της αποχής έως τις 28 Μαϊου. Συγκεκριμένα ο κ. Καρίπογλου (Πρόεδρος του Δ.Σ. Σερρών) είπε ότι χάσαμε τη μάχη και μίλησε για πανηγυρικές ήττες μέσα στο εξάμηνο. Τόνισε ότι υπάρχει ευθύνη της Σ.Ε. για τον Κ.Πολ.Δ. και ότι ο αγώνας για το ασφαλιστικό χωρίς κλιμάκωση έβλαψε το σώμα. Επίσης τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την παράταση της αποχής έως τις 24 Μαϊου και μετέφερε την πρόταση του συλλόγου του για παράτση της αποχής έως τις 28 Μαϊου με το ισχύον πλαίσιο και προτροπή για μη καταβολή εισφορών.

Ο κ. Μπέσκος (Πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγίου) αναφέρθηκε σε ανύπαρκτο αποτέλεσμα και τόνισε ότι στο κρίσιμο αυτό σημείο πρέπει να ενταθεί ο αγώνας και ότι η μεταβολή του πλαισίου της αποχής οδηγεί σε εκφυλισμό της αποχής. Είπε ότι τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε και το αφορολόγητο και μετέφερε την πρόταση της Γ.Σ. Αιγίου για συνέχιση της αποχής έως τις 28 Μαϊου.

Σε αντίθετο κλίμα ήταν η τοποθέτηση του κ. Υφαντή (πρόεδρος Δ.Σ. Αγρινίου), ο οποίος είπε ότι θεωρεί πλήρως επιτυχημένο τον αγώνα(!) και ότι η επιτυχία εξαρτάται από το αν έγιναν λάθη. Τόνισε μάλιστα ότι η επιτυχία οφείλεται κυρίως στον κ. Αλεξανδρή. Επίσης είπε ότι δεν πρέπει να τεθεί το θέμα της παράτασης της αποχής σε δημοψήφισμα για να μη δημιουργηθεί διχασμός στο σώμα. Αυτό όμως που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ο κ. Υφαντής (που ως πρόεδρος προφανώς δεν αγνοεί τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, οι οποίες ορίζουν ακριβώς τα αντίθετα) είπε ότι οι πρόεδροι συμμετέχουν στην ολομέλεια για να αποφασίζουν και όχι για να μεταφέρουν τις αποφάσεις της Γ.Σ. τους (!!)

Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Μαργέλης (Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας) ο οποίος είπε ότι εκατό μέλη του συλλόγου του ψήφισαν υπέρ της αποχής και ζητούν καθαρές λύσεις ή υποστολή της σημαίας. Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση του αγώνα, παραιτήσεις των διοικητικών συμβουλίων, κλείσιμο των γραφείων των δικηγορικών συλλόγων και παράδοση ταυτοτήτων των δικηγόρων. Ο κ. Μαργέλης χαρακτηριστικά είπε ότι «τι αποχή είναι αυτή, όταν καταθέτουμε παντού» και επεσήμανε ότι υπάρχει μεροληψία κατά των δικηγόρων που ασχολούνται με ποινικά.

Μετά τον κ. Μαργέλη, πήραν το λόγο ο κ. Τσιώτσιας (πρόεδρος του Δ.Σ. Κοζάνης), ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο για να μην εκληφθεί ως οπισθοχώρηση, ο κ. Βραδής (πρόεδρος του Δ.Σ. Κέρκυρας) , ο οποίος τόνισε το θέμα της ενότητας, η κ. Ζανάρα (πρόεδρος του Δ.Σ.Χίου), η οποία είπε ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε αλλά δεν είχαμε απέναντι μας φερέγγυο συνομιλητή, η κ.Μάρκου (πρόεδρος του Δ.Σ. Νάξου), η οποία είπε ότι ήταν αξιοπρεπής η στάση μας και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατ’ άρθρο 138 Κ.Δ. μέχρι τις 28 Μαϊου για να κρίνει το σώμα είτε υπέρ της κλιμάκωσης, είτε υπέρ της αναστολής, ο κ. Μουνδριανάκης (πρόεδρος του Δ.Σ. Ρεθύμνου), ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος για την οργάνωση του αγώνα, την κινητοποίηση και την ενότητα και κρίνει ότι ο αγώνας ήταν απολύτως επιτυχής (!!) διότι συνδύασε αξιοπρέπεια και ενότητα.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Σιντόρη (πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσπρωτίας), ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα, ότι δεν ισχύει ότι δεν κερδίσαμε τίποτα και ότι ο αγώνας διεξήχθη με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Επίσης ανέφερε ότι στη Γ.Σ. του συλλόγου του ψήφισαν 19 υπέρ της αποχής και 19 υπέρ της αναστολής. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ολομέλεια ως ηγεσία πρέπει να αποφασίσει με ψυχραιμία και όχι με θυμικό και τάχθηκε υπέρ της αναστολής της αποχής, εφόσον δεν καθορίζεται ο χρόνος και ο ορίζοντας διάρκειας της αποχής.

Εν συνεχεία έλαβε το λόγο ο κ. Κυπρούλης ( πρόεδρος του Δ.Σ. Αμαλιάδας), ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Αλεξανδρή, είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή ήταν η μοναδική φορά που ομονόησαν όλοι, ότι κάτι κερδίσαμε και ότι η Γ.Σ. του Δ.Σ. Αμαλιάδας αποφάσισε συνέχιση της αποχής με το αυτό πλαίσιο χωρίς εξαιρέσεις μέχρι τις 28.5.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Παπάκου (πρόεδρος του Δ.Σ. Πάτρας), ο οποίος είπε ότι έχει λάβει συγχαρητήρια από τους λοιπούς φορείς για τη διεξαγωγή του αγώνα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη σκοπιμότητα της συνέχισης της αποχής προκειμένου να ψηφιστούν οι τροπολογίες, αλλά ότι λόγω της ενότητας και της οργής που δείχνει η βάση θα συμπαραταχθεί με τη συνέχιση της αποχής. Εν συνεχεία πήρε το λόγο η κ. Γιογλή (πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννίνων), η οποία είπε ότι λόγω της ενότητας αποδέχεται το πλαίσιο της αποχής και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της πειθαρχικής δίωξης των βουλευτών δικηγόρων αναφέροντας μάλιστα ότι διέπραξαν «δικηγορική προδοσία» .

Μετά την κ. Γιογλή πήραν το λόγο ο κ. Ξυνίδης (πρόεδρος του Δ.Σ. Γιαννιτσών) ο οποίος είπε ότι η τάση στο σύλλογο του είναι η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ο κ. Παγίδας (πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου), ο οποίος μετέφερε την απόφαση της Γ.Σ. του συλλόγου του υπέρ της λήξης της αποχής, ο κ. Κοντογιάννης (πρόεδρος του Δ.Σ. Τρικάλων ), ο οποίος είπε ότι είναι επιβεβλημένη η αποχή και πρότεινε να μην υπάρξει ψηφοφορία, ο κ. Αβρίθης (πρόεδρος του Δ.Σ. Κω), ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Αλεξανδρή και είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας, τον οποίο είναι αρμόδια να λήξει η ολομέλεια, ο κ. Στεφανίδης (πρόεδρος του Δ.Σ. Φλώρνας) ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης της αποχής και ο κ. Γαϊτάνης (πρόεδρος του Δ.Σ. Βόλου), ο οποίος είπε ότι πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα, το οποίο οδηγεί στην αυτοαναίρεση και τη μείωση του κύρους τους και μετέφερε την πρόταση του συλλόγου του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Σταματογιάννη (πρόεδρος του Δ.Σ.Πειραιά), ο οποίος είπε ότι καλό θα ήταν να υπάρξει ομόφωνη πρόταση και να μη γίνει ψηφοφορία, ότι το Δ.Σ. του Δ.Σ.Πειραιά κατέληξε στην καθαρή λύση να υπάρξει αποχή μέχρι τις 17.5.,αλλά θα συμπαραταχθεί με την πρόταση της Αθήνας γιατί νιώθει ότι θα προχωρήσει. Εν συνεχεία έλαβε το λόγο ο κ. Κατσαρός (πρόεδρος του Δ.Σ. Λάρισας), ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών συναινούν στο ασφαλιστικό και ότι ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συνάδει με την αξιολόγηση, έθεσε τα ερωτήματα πώς θα πείσουμε τους συναδέλφους για συνέχιση της αποχής και ποιος μπορεί να αγνοήσει την κόπωση, είπε ότι μια αποχή πρέπει να έχει ρεαλιστική βάση και οι αποφάσεις πρέπει να υπακούουν στη λογική, όπως επίσης είπε ότι πρέπει να επιδιωχθεί η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος έλαβε το λόγο ο κ. Βαλεργάκης (πρόεδρος του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης), ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική καταδίκη του νόμου Κατρούγκαλου και τοποθετήθηκε αρνητικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος γιατί υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί διχογνωμία του σώματος και «να κάνουμε μάγκα τον μαντηλάκια» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακολούθησε η δευτερολογία του κ. Αλεξανδρή, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι εκφράσεις όπως «χάσαμε» και «ηττηθήκαμε» αποτελούν «οικτιρμό πάνω από το πτώμα της Ηλέκτρας», ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ότι έδωσε συνεντεύξεις σε Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη (ναι, σωστά διαβάζετε, έτσι είπε), ότι είναι περήφανος και δεν θα καταπιεί ύβρεις, ότι το Κούγκι δεν έχει σχέση με τον αγώνα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και ευελιξία, ότι πρέπει να επιμείνουμε έως τις επόμενες κρίσιμες μέρες του Γιούρογκρουπ και να αναμένουμε τις εξελίξεις στα 3-4 θέματα που είναι και υπεσχημένα.

Μετά τη δευτερολογία του κ. Αλεξανδρή ακολούθησε η ψηφοφορία κατά την οποία υπερψηφίστηκε η πρόταση του κ. Αλεξανδρή.

Τώρα ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι πάνω από όλα πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχική μας υγεία …. θα απέχουμε λοιπόν υπομονετικά μέχρι «τις κρίσιμες ημέρες του επόμενου» Γιούρογκρουπ περιμένοντας (και καλά) να ψηφιστούν οι «υπεσχημένες» τροπολογίες και θα περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας μέχρι το τέλος του δικαστικού έτους μελετώντας το πλαίσιο αδειών και ζητώντας άδειες….

Και όσον αφορά το αφαλιστικό, ας μην στενοχωριόμαστε. Όπως είπε και ο κ. Κατσαρός «οι δανειστές το ενέκριναν»….. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση να πουν οι "ηγεσίες" μας κάτι άλλο; προφανώς όχι....γι΄ αυτό το «καταγγελλουμε», "νικήσαμε" σε...... αξιοπρέπεια και πάμε παρακάτω ……

1 comment

  • Αντζυ
    Αντζυ Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 09:04 Comment Link

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top