Menu
RSS

Περί της παράτασης της αποχής μας!

Παρακολουθήσαμε τη χθεσινή (12.4.2016) συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Οι άνθρωποι αυτοί που απαρτίζουν το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και έχουν δυστυχώς την τύχη της επαγγελματικής μας επιβίωσης στα χέρια τους, κάθονταν ήσυχα – ήσυχα και διαχειρίζονταν τα του «οίκου» τους (γιατί ως οίκο τους αντιμετωπίζουν το Δ.Σ.Α. με τα 13.500.000 ευρώ αποθεματικά σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Δ.Σ.Α κ. Ν. Λάμπου) χωρίς να δείχνουν ότι έχουν το παραμικρό ίχνος άγχους και ενσυναίσθησης για τα δεινά, τα οποία μας έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις τους.

Βεβαίως πολλά αποκομίσαμε και πολλά θα μας απασχολούσαν σε σχέση με αυτή τη συνεδρίαση και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν (όπως λ.χ. για τη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων του Προεδρείου ή τα οικονομικά του Δ.Σ.Α), αν η εποχή ήταν διαφορετική. Εν προκειμένω όμως θα ασχοληθούμε.......................................

μόνο με την παράταση της αποχής και όσα ειπώθηκαν για το θέμα αυτό.

Κατ’ αρχάς από αυτά που είπε ο κ. Αλεξανδρής (και προέρχονταν από δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία και εμείς γνωρίζαμε) είχε ενδιαφέρον μόνο η παραδοχή ότι βρισκόμαστε σε «κενό σημείο» και η έμμεση αναγνώριση ότι θα τραβήξει πολύ η ιστορία, καθώς, όπως είπε, μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα μεσολαβήσει μια περίοδος 2 – 5 ημερών πριν κατατεθεί στη Βουλή (σημειώνουμε ότι στην κοινή συνέντευξη τύπου Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου – Σταθάκη, οι υπουργοί αυτοί προανήγγειλαν ότι θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια ασφαλιστικού – φορολογικού και δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος για τη ψήφιση τους και συνεπώς σε κάθε περίπτωση αργεί η ολοκλήρωση της ψήφισης τους).

Περισσότερο ενδιαφέρον είχαν αυτά που είπε ο κ. Βραχιώτης, ο οποίος έθεσε το πρόβλημα ότι λήγει η προθεσμία των 100 ημερών για την κατάθεση προτάσεων επί των αγωγών που ασκήθηκαν βάσει των διατάξεων του νέου Κ.Πολ.Δ.. Επεσήμανε ότι η μοναδική προσδοκία νίκης για τον κλάδο είναι η ελάφρυνση του 50% των εισφορών για την πρώτη τριετία και είπε χαρακτηριστικά ότι το σώμα θα συρθεί σε αποχή μέχρι τον Ιούλιο και το δεκαπενταύγουστο, αν δεν πέσει νωρίτερα η κυβέρνηση και δεν προκηρυχθούν εκλογές.

Δυστυχώς όμως αυτός ήταν ο μοναδικός προβληματισμός που εκφράστηκε για τη σκοπιμότητα της αποχής (οι υπόλοιπες τοποθετήσεις παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις τους ήταν σαφώς υποστηρικτικές της αποχής και με κάποιες από αυτές τέθηκε επιπλέον και το ζήτημα της περαιτέρω αυστηροποίησης του πλαισίου ως κλιμάκωση του αγώνα). Και αυτός ο προβληματισμός όμως ήταν χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, καθώς εν συνεχεία υπήρξε ομοφωνία ως προς τη συνέχιση της αποχής έως τις 22 Απριλίου .

Τελικά η μόνη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ συμβούλων, η οποία και τέθηκε σε ψηφοφορία, ήταν αν θα εξουσιοδοτείτο ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. να προτείνει στη Σ.Ε. που θα διεξαχθεί στις 14.4.2016 την παράταση της αποχής έως τις 22.4.2016 ή αν θα αποφάσιζε την παράταση της αποχής στη συνεδρίαση του αυτή το Δ.Σ. Με την τελευταία αυτή πρόταση τάχθηκαν και όλοι οι σύμβουλοι της αριστεράς, πλην όμως πλειοψήφησε η πρόταση να εξουσιοδοτηθεί ο πρόεδρος, χάριν του «ενιαίου μετώπου» με τους άλλους συλλόγους.

Από τα παραπάνω, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι οι κ.κ. που αποτελούν τη διοίκηση του Δ.Σ.Α., μας οδηγούν σε μια αποχή πέντε και βάλε μηνών (ήδη μπήκαμε στον τέταρτο ) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στην επαγγελματική εξόντωση των αυτοαπασχολουμένων! Και μπορεί η κύρια και βασική ευθύνη να βρίσκεται σ’ αυτούς που στηρίζονται και υποκινούνται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι όμως αμελητέα και η ευθύνη των συμβούλων της αριστεράς, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει δύο βασικά πράγματα (α) ότι ποτέ η συμπόρευση με τη δεξιά (ακόμη και υπό το προπέτασμα του κοινού αγώνα) δεν έβγαλε κάτι καλό για την κοινωνία, το κίνημα και την αριστερά και (β) αγώνες και δη μακρόχρονοι (αν και στην περίπτωση μας ισχύει μόνο ο επιθετικός προσδιορισμός) δεν νοούνται χωρίς ταμεία αλληλεγγύης και πρόνοια για τους ασθενέστερους.

Με την ελπίδα - γιατί ως γνωστόν αυτή πεθαίνει τελευταία- ότι θα υπάρξει έστω και καθυστερημένα διαφοροποίηση των δυνάμεων της αριστεράς στο θέμα της αποχής, σας ευχόμαστε καλό κουράγιο συνάδελφοι. Εμείς συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών για την αναστολή της (η σχετική φόρμα για την υπογραφή του σχετικού κειμένου, κάντε κλικ εδώ - αφορά τους δικηγόρους όλων των δικηγορικών συλλόγων και εκτός από το ονοματεπώνυμο σας πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό μητρώου σας, τον σύλλογο σας και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση) ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι έστω και καθυστερημένα θα κατορθώσουμε να οργανωθούμε στοιχειωδώς, ώστε να ακουστεί η φωνή μας και να μην πάμε τελείως άκλαυτοι!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top