Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

«Εντατικοποίηση του αγώνα» ; Βεβαίως….παραιτηθείτε κ.κ. πρόεδροι!

Την Κυριακή, 8 Μαϊου 2016, ψηφίστηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με 153 ψήφους «υπέρ» και 143 «κατά» και είναι πλέον νόμος του κράτους. Ήρθε λοιπόν η αμήχανη στιγμή να προσδιοριστεί τι σημαίνει «αγώνας μέχρι τέλους», «αγώνας μέχρι τη νίκη» ή «αγώνας όσο χρειάζεται» τόσο από τις «ηγεσίες» μας, όσο και από τους ένθερμους (δεξιά και αριστερά) θιασώτες της αποχής.

Κατ’ αρχήν ο «αγώνας» αυτός με τους όρους που δόθηκε από την ηγεσία της Ολομέλειας...........................................

η οποία αποδέχεται το μείζον (μνημόνια και επικυριαρχία των δανειστών), αλλά αρνείται το έλασσον (αύξηση των εισφορών και αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος προς εξοικονόμηση δαπανών και συνταξιοδοτικού κόστους κατά τις επιταγές των δανειστών), βοήθησε να αναπτυχθεί και να εκφραστεί - για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση μέσα στους κόλπους του σώματος - ο κοινωνικός κανιβαλισμός και ο επαγγελματικός δαρβινισμός. Παράδειγμα, το πλήθος των αναρτήσεων στις δικηγορικές ομάδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που από τη μια θεωρούν ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση την (περαιτέρω) περικοπή των συντάξεων, την περιστολή δαπανών του δημόσιου τομέα ή και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να μην αυξηθούν οι εισφορές μας και από την άλλη προτρέπουν (ευγενική έκφραση) τους έχοντες εισόδημα κάτω των 10.000 ή και 15.000 ευρώ συναδέλφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί……. «δεν κάνουν για δικηγόροι» και όφειλαν μάλιστα να το αντιληφθούν στην πρώτη…..πενταετία !!!

Εν ολίγοις η πολύμηνη αποχή μας είναι ένας «αγώνας» που αφενός οδήγησε στον επαγγελματικό δαρβινισμό (όποιος αντέξει θα παραμείνει στο επάγγελμα), αφετέρου βοήθησε και βοηθά στην εμπέδωση της μνημονιακής πραγματικότητας (για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – και μάλιστα των πλουσιότερων - φταίει ο συνταξιούχος και ο δημόσιος υπάλληλος, όχι όμως οι δανειστές και τα μνημόνια).

Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, ποιό είναι το «τέλος» ή η «νίκη» του αγώνα;

Κατ’ αρχάς είναι άνευ σημασίας ότι ο κ. Αλεξανδρής ξεκίνησε την εισήγησή του στην τελευταία ολομέλεια (ολομέλεια της 23.4.2016) με τις δηλώσεις Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και την πορεία της αξιολόγησης; Εμείς πιστεύουμε ότι όχι. ‘Αλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ συνδέουν ευθέως τον τερματισμό της αποχής μας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την αιτιολογία ότι οι δανειστές θεωρούν το ασφαλιστικό αντιαναπτυξιακό, ζητούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και εν γένει δεν θεωρούν δεδομένη την επικύρωση της αξιολόγησης από το επόμενο Γιούρογκρουπ που έχει προγραμματιστεί για τις 24.5.2016. Εν ολίγοις, το θέμα της παράτασης της αποχής έχει συνδεθεί με την πορεία της αξιολόγησης και την τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα. Και σ’ αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε όχι μόνο δια της λογικής βάσει των προταγμάτων του «αγώνα», της αποκλειστικής στοχοποίησης του Κατρούγκαλου και της προσδοκίας παρέμβασης από τους «σοφούς» δανειστές , αλλά και από τη γεμάτη νόημα ρήση του κ. Αλεξανδρή ότι ο «αγώνας θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί» και τις ακριτομυθίες διαφόρων ένθερμων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως, κάποιος μπορεί να αντιτάξει εύλογα ότι όλο αυτό το σκηνικό στήνεται ερήμην των συναδέλφων που κάποιοι από αυτούς θα κληθούν να αποφασίσουν σε Γ.Σ.. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν «γνώση οι φύλακες» και έχουν προνοήσει και γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Έτσι η επαναληπτική Γ.Σ. του Δ.Σ.Πειραιά θα γίνει την Παρασκευή, 13.4.2016, δηλαδή αφού θα έχει ληφθεί απόφαση από την ολομέλεια που συνεδριάζει την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη, 12.4.) και η Γ.Σ. του Δ.Σ.Θ έχει συγκληθεί για τις 23.5.2016 για να τηρηθούν οι προθεσμίες του Κώδικα Δικηγόρων!!! Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψη μας ότι έχει χαθεί το δικαστικό έτος για τους περισσότερους , η αριστερά μέχρι τώρα ψηφίζει υπέρ της αποχής σε όλα τα Δ.Σ. και δεν υπάρχουν οργανωμένες δυνάμεις που να αντιτάσσονται, τότε το ενδεχόμενο κάποιοι σύλλογοι με απόφαση της Γ.Σ. τους να αναστείλουν την αποχή φαίνεται απομακρυσμένο και το σενάριο να συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (αν και εφιαλτικό) φαντάζει πιο πιθανό ακόμη και από τη συνέχιση του «αγώνα» με στοχευμένη αποχή από δίκες του δημοσίου και των τραπεζών. ‘Αλλωστε, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, οι σκληροί ΝΑΙδες του Δ.Σ. του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης ήδη αποφάσισαν παράταση της αποχής έως τις 24.5.2016, αφενός για να προλάβουν τυχόν λιποψυχία των Αθηναίων, αφετέρου για να δώσουν σαφές στίγμα ότι «ο αγώνας» συνεχίζεται.

Ενόψει όλων αυτών τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Εμείς πάντως περιμένουμε τη Γ.Σ. του Συλλόγου μας την Παρασκευή και ευελπιστούμε να έχει απαρτία και να ανατρέψει τα προκατασκευασμένα σενάρια, όσο δύσκολο και αν φαίνεται. Και επειδή αρκετοί μιλούν για ανάγκη «εντατικοποίησης του αγώνα» και δυστυχώς εμείς μετά από τέσσερις μήνες (αναγκαστικής) αποχής έχουμε στερέψει από ιδέες ( η μη πληρωμή των εισφορών δεν χρειάζεται να προταθεί ως μέσο αγώνα – έτσι και αλλιώς δεν θα πληρώσουμε γιατί δεν έχουμε και έτσι και αλλιώς τις προσαυξήσεις ο καθένας μόνος του θα τις φορτωθεί), μήπως – λέμε μήπως – θα έπρεπε οι κ.κ. πρόεδροι των συλλόγων μας να αναλάβουν πρωτοβουλία και να παραιτηθούν; ‘Όχι, προς θεού, λόγω της αποτυχίας του «αγώνα» ( άλλωστε το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουμε παραπάνω θεωρούν ότι παίζεται ακόμα), αλλά προς ενθάρρυνση του χειμαζόμενου σώματος και χάριν της δημοσιότητας που θα λάβει η πράξη τους…… ‘Αλλωστε τι είδους στρατηγοί είναι; Δεν απαιτεί θυσίες ο αγώνας; Ε ας κάνουν και αυτή μία….. και ας μην ανησυχούν…… ούτε το σώμα θα μείνει ακέφαλο (υπάρχουν και τα Δ.Σ. να διεξάγουν τον «αγώνα») , ούτε εκείνοι θα χάσουν για πολύ το αξίωμα τους…….. γιατί έχουν ή δεν έχουν με το μέρος τους την πλειοψηφία των δικηγόρων; Θα τους ξαναψηφίσουμε οπωσδήποτε λοιπόν αναγνωρίζοντας την «αυτοθυσία» τους και τη μεγάλη συνεισφορά τους στον «κοινό αγώνα»!!!!!!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top